LOLA Buitenpost sluit!

Het slotfeest van LOLA Buitenpost: Onze creatieve broedplaats maakt plaats voor woningbouw.

17.09

Na een periode van vier jaar waarin creativiteit bloeide, is het tijd voor LOLA Buitenpost in Zuidoost om haar deuren te sluiten. Deze plek, die onderdak bood aan kunstenaars, ambachtslieden en creatieve ondernemers, wordt omgevormd tot een nieuw woonproject met meer dan 500 woningen. Ondanks de naderende sluiting kijken de creatieve geesten van de Bijlmer trots terug op hun gezamenlijke prestaties.

LOLA Buitenpost, gelegen in een voormalig kinderdagverblijf, begon bij kwartiermaker en buurtbewoner Arjan van Ruyven. Toen hij het leegstaande gebouw zag, besloot hij er iets bijzonders van te maken. Met steun van de gemeente werd het omgetoverd tot een broedplaats voor creativiteit, waar onder andere Radio Mart en de naaiclub van Wendy Mual een plek vonden.

Voor velen was LOLA Buitenpost meer dan een werkruimte. Het was een inspiratiebron, een warme huiskamer voor de buurt. Wendy Mual, die wekelijks met een groep dames jurken naaide, beschrijft het als een ideale plek, omringd door groen en dicht bij de mensen voor wie ze werkte. Het idee om deze plek te verlaten, voelt vreemd en enigszins verdrietig.

Hoewel het einde van LOLA Buitenpost nadert, zijn veel van de creatieve initiatieven al op zoek naar een alternatieve locatie. Wendy heeft al een nieuwe plek gevonden, maar twijfelt nog of het dezelfde charme zal hebben. Voor Norman van Gom en zijn Radio Mart is de toekomst minder zeker. Ze overwegen een crowdfundingscampagne om een nieuw pand te kunnen verwerven.

Dit weekend wordt een eindfeest georganiseerd om het einde van LOLA Buitenpost in te luiden. De letters boven de ingang zullen ritueel worden verwijderd en er wordt een afscheidslunch georganiseerd voor de buurtbewoners. Het is een moment van gemengde gevoelens, maar de creatieve geesten van de Bijlmer zijn vastbesloten om het met trots en waardigheid af te sluiten.